Zupę pomidorową lubią prawie wszystkie dzieci. Niestety za kaszą już tak często nie przepadają. Warto ją więc przemycić w sprawdzony pomidorowy sposób, tak aby stała się smacznym, pożywnym dodatkiem do zupy :) Zaleta kaszy jest przede wszystkim to, że możemy ją podawać w deserach, ale i w daniach wytrawnych. Jaglane Wtorki to dzień kiedy możemy znaleźć pyszne sposoby na tę pyszną kaszę :)
Składniki:
puszka pomidorów krojonych
5 -6 dużych marchewek
500 ml passaty pomidorowej
200 ml bulionu warzywnego
łyżka koncentratu pomidorowego
gałązka lubczyku
5 listków świeżej bazylii
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
100g + 100g kaszy jaglanej (w woreczkach)
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
szczypta cukru
natka pietruszki
Przygotowanie:
Pomidory z puszki, passatę pomidorową, bulion, ziele angielskie, liść laurowy oraz lubczyk umieszczamy w garnuszku. Zagotowujemy. Dodajemy umyta i pokrojona w plasterki marchewkę/ Jeden woreczek kaszy rozrywamy, płuczemy ją i wsypujemy do garnka. Do gotującej się zupy wrzucamy umyte liście bazylii.
Kiedy Marchewka zmięknie, a kasz będzie ugotowana, w miseczce rozrabiamy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Dolewając bulion, zaprawiamy zupę. Wyjmujemy bazylię, liście laurowe oraz lubczyk i całość blendujemy do powstania gęstego i jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku.
W oddzielnym garnuszku gotujemy drugi woreczek kaszy. Podajemy z kremem i natką pietruszki.
Smacznego :)
Bardzo sprytny pomysł :)
OdpowiedzUsuń