piątek, 8 kwietnia 2016

Chmurka na śniadanie, czyli pieczone jajka






Nadchodzi weekend, a razem z nim leniwe rodzinne śniadania. Nie musimy spieszyć się do pracy. Możemy spokojnie usiąść i celebrować wspólny posiłek. Bo przecież wiosenne poranki są takie przyjemne :)





Składniki (1 porcja):

jajko
2 plastry szynki
2 łyżki mozzarelli w wiórkach+1 łyżka żółtego startego sera
sól,pieprz
szczypta suszonej bazylii i słodkiej papryki
ulubione kiełki (u mnie rzeżucha)








Przygotowanie:


Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną piane z odrobiną soli. Szynkę kroimy drobno i razem z serem łączymy z ubitym białkiem. Doprawiamy do smaku.
Wykładamy drewniana łyżką na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Formujemy dołek, w który wlewamy żółtko.
Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 10 minut.
Posypujemy kiełkami.

Smacznego:)




3 komentarze:

  1. Na przyjemny poranek pyszne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znane z filmiku kobiecych inspiacji, kropka w kropkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię te jajka od dawna i myślę, że wiele osób tez może się tym pochwalić :) W zasadzie to tak jakby cała Polska nie mogła jeść kotletów schabowych,albo naleśników bo ktoś w podobny sposób je robi:) Pozdrawiam :)

      Usuń