Rosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup.
Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są niezwykle przyjemne.
Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny.
W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych.
Składniki:
3 duże udka
20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder
por
1/2 pietruszki
3 marchewki
natka pietruszki
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
1/2 korzenia selera
cebula
pieprz w ziarnach
sól
gałązka lubczyku
woda ok 2,5 l
Przygotowanie:
Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie do zagotowania. Po pojawieniu się szumowin, zdejmujemy je łyżką i zmniejszamy gaz. Dodajemy obrana i umyta marchewkę, pora, seler oraz nogę pietruszki. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem (należy lekko uchylić pokrywkę) przez ok 30 minut.
W tym czasie opalamy cebulę i wraz z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym dokładamy do zawartości garnka. Wszystkie składniki gotujemy jeszcze przez około 2 godziny, dodając umytą gałązkę lubczyku.
Rosół solimy pod sam koniec, jeżeli oczywiście tego wymaga.
Podajemy z makaronem z dodatkiem natki pietruszki.
Uwaga! Należy pamiętać, że najlepiej podawać rosół na gorąco.
Pamiętajmy, że z mięsa, które gotowało się w rosole można zrobić sosy, farsze i inne smakołyki.
Smacznego :)
Domowy zawsze najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńRosół, najlepsza zupa na świecie :)
OdpowiedzUsuń