Kiedy wracam z pracy moim priorytetem jest zjedzenie ciepłego obiadu, który jestem w stanie zrobić w czasie do pół godziny. Makaron chow mein w towarzystwie warzyw i tofu to smaczne rozwiązanie, dla tych, którzy lubią delikatne połączenia z intensywnym smakiem sosu sojowego.
Spróbujcie :)
Składniki:
20dag makaronu chow mein
duża czerwona papryka
duża marchewka
kostka tofu
cebula
łyżeczka białego sezamu
natka pietruszki
pieprz
sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i polewamy je odrobina sosu sojowego. Odstawiamy na kilka minut.
W rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron na 3 minuty (nie solimy). Odcedzamy makaron, polewając go zimną wodą, aby się nie sklejał. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy, mieszając około 3-5 minut.
Makaron dodajemy do warzyw razem z tofu. Polewamy sosem sojowym i mieszając podgrzewamy jeszcze około 3 minut. Posypujemy natką pietruszki, sezamem i odrobiną pieprzu.
Smacznego :)
wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńFajne danie :) Coś ciepłego na tę porę roku :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie. Moje ulubione smaki :-)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście szybkie i fajne :) Jedynie nie jestem przekonana do tofu (raz jadłam i średnio mi podeszło, ale może spróbuję jeszcze raz kiedyś)
OdpowiedzUsuńSa różne smaki tofu, więc można po prostu poeksperymentować :) Lub dla pewności smaku dodać kurczaka :)
UsuńPrzepis super! Dzięki! Od siebie dorzucam jeszcze cukinię,jest pysznie i b.kolorowo. Polecam,kasiaM
OdpowiedzUsuń