czwartek, 25 lutego 2016

Makaron chow mein z warzywami i tofu



Kiedy wracam z pracy moim priorytetem jest zjedzenie ciepłego obiadu, który jestem w stanie zrobić w czasie do pół godziny. Makaron chow mein w towarzystwie warzyw i tofu to smaczne rozwiązanie, dla tych, którzy lubią delikatne połączenia z intensywnym smakiem sosu sojowego.
Spróbujcie :)




 Składniki:

20dag makaronu chow mein
duża czerwona papryka 
duża marchewka
kostka tofu
cebula
łyżeczka białego sezamu
 natka pietruszki
pieprz
sos sojowy do smaku 




Przygotowanie:


Tofu kroimy w kostkę i polewamy je odrobina sosu sojowego. Odstawiamy na kilka minut.
W rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron na 3 minuty (nie solimy). Odcedzamy makaron, polewając go zimną wodą, aby się nie sklejał. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy, mieszając około 3-5 minut. 
Makaron dodajemy do warzyw razem z tofu. Polewamy sosem sojowym i mieszając podgrzewamy jeszcze około 3 minut. Posypujemy natką pietruszki, sezamem i odrobiną pieprzu.

Smacznego :)

 

6 komentarzy:

  1. Fajne danie :) Coś ciepłego na tę porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie. Moje ulubione smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście szybkie i fajne :) Jedynie nie jestem przekonana do tofu (raz jadłam i średnio mi podeszło, ale może spróbuję jeszcze raz kiedyś)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa różne smaki tofu, więc można po prostu poeksperymentować :) Lub dla pewności smaku dodać kurczaka :)

      Usuń
  4. Przepis super! Dzięki! Od siebie dorzucam jeszcze cukinię,jest pysznie i b.kolorowo. Polecam,kasiaM

    OdpowiedzUsuń