Aby zrobić masło orzechowe w domowy sposób nie trzeba wiele. Wystarczy miód, orzeszki ziemne, blender i chwila cierpliwości, ponieważ efekt końcowy powstaje dopiero po kilkunastu minutach intensywnego miksowania. Ja ogólnie wole mniej płynne masło, także zakończyłam kręcenie na etapie, kiedy mogłam dodatkowo wsypać trochę posiekanych orzeszków, których już nie rozdrobniłam (opcja dla tych, którzy lubią jak im chrzęści pod zębami).
Pamiętajcie, że masło domowe jest o wiele zdrowsze, niż te kupne, ponieważ nie zawiera tłuszczu palmowego ( zawsze czytajcie etykiety).
Składniki:
300g orzeszków ziemnych
łyżeczka miodu naturalnego
opcjonalnie sól morska
Przygotowanie:
Orzeszki wsypujemy do blendera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po kilku minutach konsystencja robi się bardziej płynna), co jakiś czas zbierając łyżką do środka to co osadza się na krawędziach.
Pod koniec miksowania dodać miód (sól morską, również, jeżeli lubicie).
Przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy.
Możemy przechowywać w lodówce 3-4 tygodnie.
Smacznego:)
nie ma to jak domowe masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńMniam ;)
OdpowiedzUsuń