Za dwa dni Tłusty Czwartek, a ja nie wygospodarowałam jeszcze czasu żeby zrobić chrusty, czy pączki. Nie można jednak obejść się w tym dniu od odrobiny słodyczy, jak nakazuje tradycja.
Pierwszy raz takie oponki "na raz" smażyłam w ubiegłym roku. Zniknęły z talerza w ciągu dosłownie 15 minut.
UWAGA! Najlepiej do wycinania oponek użyć szklanki, kieliszka i pomocnych dłoni Dziecka :)
Składniki:
płat ciasta francuskiego
olej rzepakowy (ok litr)
cukier puder
cukier waniliowy
odrobina cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy w nim obwarzanki (małe kółka możemy wykorzystać do "mini pączuszków".
Olej wlewamy do garnuszka i rozgrzewamy (tak aby skwierczał przy wkładaniu oponek). Wkładamy po 3-4 sztuki i smażymy z obu stron po ok 1,5 minuty do zarumienienia.
Wykładamy na papier i studzimy.
W miseczce mieszamy cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Posypujemy nim ostudzone oponki.
Smacznego :)
Idealne na koniec Karnawału! :) Teraz nie liczę kalorii! :)
OdpowiedzUsuń