poniedziałek, 29 lutego 2016

Placki z ananasem



Placki goszczą u mnie pod wieloma postaciami. Dodaję do nich często owoce lub warzywa, aby ich smak nie był monotonny i żeby temat placków nie był nudny.
Placki ananasowe mają tą zaletę, że dodatkowo nie wymagają słodzenia, ponieważ sam owoc oraz sok są słodkie.

Spróbujcie :)



Składniki:
 
puszka ananasa (z sokiem)
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka oleju 

cukier puder (do podania)




Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i ubijamy je ze szczypta soli, aż będą puszyste.
Dodajemy stopniowo sok z ananasa, mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko, ciągle ubijając.
Ananasa drobno kroimy i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
 Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :) 


1 komentarz:

  1. Zaintrygował mnie ten przepis - wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń