Risotto to jedno z moich ulubionych dań "na szybko".
Smaki jakie łączymy z ryżem możemy dowolnie komponować, co sprawia, że risotto za każdym razem może być inne i zdecydowanie nie nudne.
Zachęcam przede wszystkim do zabawy w kuchni ulubionymi smakami.
Bardzo fajną opcją jest wykorzystanie do dania np kurczaka z rosołu.
Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
20 dag ryżu
2 duże ugotowane udka z kurczaka
czerwona papryka
żółta papryka
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
łyżeczka curry
świeżo zmielony pieprz
około 2 szklanki bulionu
1/2 kieliszka białego wina
masło do smażenia
Przygotowanie:
Na patelnię wkładamy masło i rozgrzewamy.Wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, delikatnie podsmażamy. Kurczaka obieramy ze skórki i drobimy, paprykę myjemy i kroimy w paski. Warzywa oraz mięso dokładamy do cebuli i dusimy przez kilka minut. Ryż wsypujemy na patelnię i podlewamy winem. Po odparowaniu alkoholu, małymi porcjami wlewamy bulion, aby ryż napęczniał. Pod koniec doprawiamy curry, pieprzem i w razie potrzeby solą. Siekamy drobno natkę pietruszki i łączymy z risotto. Podajemy na ciepło.
Smacznego :)
Mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń