poniedziałek, 22 lutego 2016

Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki




Cannelloni z nadzieniem mięsnym można zapiekać z różnymi sosami (mój ulubiony to beszamelowy), więc każdy ma szanse na znalezienie swojego smaku. 
Jakiś czas temu na blogu pojawił się wpis na tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni.

Spróbujcie :)


Składniki:

opakowanie makaronu cannelloni

0.5kg mięsa z łopatki (zmielone)
łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta cukru
zioła prowansalskie ( do smaku)
sól, pieprz
2 cebule
3 ząbki czosnku

2 opakowania serka ricotta
jajko

20dag mozzarelli (w wiórkach) 




Przygotowanie:

Makaron wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować 3 minuty. Wyjąć na durszlak, polać lekko oliwa i poprzecinać na pół, aby powstały dwie mniejsze rurki.
Ustawić w nasmarowanej tortownicy pionowo.

Do miseczki wyłożyć serek, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Serkiem wypełnić cannelloni.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulę. Delikatnie zeszklić i dołożyć mięso i posypać je przyprawa do mięsa. Smażyć, aż mięso się zarumieni.
Dodać pomidory, oraz koncentrat pomidorowy i dusić około 10 minut. Doprawić przyprawami i wyłożyć na makaron.
Wstawic do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 12 minut.
Po tym czasie wyjąć i posypać mozzarellą. Ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut z termoobiegiem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz