środa, 17 lutego 2016

Zupa krem z zielonego groszku z nutką chilli




Zielony groszek warto jeść z kilku powodów: zapewnia wzmocnienie kości, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę K, ale również witamina B3 oraz duża zawartość błonnika ma wpływ na funkcjonowanie.
Zielony groszek warto jeść także z powodu smaku. Idealnie wkomponowuje się w sałatki, do obiadu z marchewką czy też jako krem, który dzisiaj Wam przedstawiam. 
Spróbujcie :)




Składniki:

3 puszki zielonego konserwowego groszku (może być mrożony ok 50dag)
2 marchewki
cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny lub woda
sól, pieprz
1/2 łyżeczki chilli
łyżeczka masła
łyżka soku z cytryny




Przygotowanie:


Posiekana cebulę oraz czosnek wkładamy do garnka z grubym dnem, gdzie wcześniej rozpuściliśmy masło. Delikatnie dusimy po czym dorzucić do cebuli pokrojona w plastry marchewkę, zalać szklanką bulionu warzywnego i pogotować ok 5 minut. Po tym czasie dosypać groszek wraz z zalewą, w której się znajduje (jeżeli używamy groszku mrożonego lub świeżego to powinniśmy dolać bulionu tak, aby przykrywał warzywa) i gotujemy 10 minut.
Miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.
Podajemy z groszkiem ptysiowym, kiełkami lub ulubionymi dodatkami.
 

Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Cuuuudowny kubek <3 I zupka też super :)Pozdrawiam Kuchnia Paullettes :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krem z groszku. Ja jeszcze dorzucam do niego mozzarellę przed blendowaniem i wtedy wspaniale się ciągnie :D

    OdpowiedzUsuń