piątek, 19 lutego 2016

Naleśniki z masłem orzechowym, bananami i bitą śmietaną





Masło orzechowe już Wam przedstawiałam, więc pora na przykłady gdzie możemy je wykorzystać.
Ta wersja naleśników to prawdziwa uczta dla tych, którzy nie boja się kalorii (raz na jakiś czas oczywiście możemy sobie pozwolić na takie słodkie śniadanko. 
Połączenie banana i masła orzechowego to coś co po prostu uwielbiam :)
 Wersja mniej kaloryczna jest ta bez bitej śmietany.

Spróbujcie :)




Składniki:
15 łyżek mąki pszennej
2 szklanki mleka
3 jajka w temperaturze pokojowej
łyżka oleju 
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
300g orzeszków ziemnych
łyżeczka miodu naturalnego
opcjonalnie sól morska
 
bita śmietana
banan
 
 
 
 
Przygotowanie:
Jajka rozbijamy do wysokiej miski i miksujemy do uzyskania puszystej białej piany (ok3-5 minut). Dodajemy cukier oraz olej i mieszamy dokładnie, aby się rozpuścił.
Mąkę przesiewamy przez sitko i na zmianę z mlekiem dodajemy do jajek i łączymy ze sobą.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.
Rozgrzewamy patelnię bez oleju i wlewamy na nią porcję masy. Smażymy z obu stron.
 
Orzeszki wsypujemy do blendera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po kilku minutach konsystencja robi się bardziej płynna), co jakiś czas zbierając łyżką do środka to co osadza się na krawędziach. 
Pod koniec miksowania dodać miód (sól morską, również, jeżeli lubicie).
Możemy także użyć gotowego masła orzechowego.
 
 Naleśniki smarujemy masłem orzechowym (na połowie). Wykładamy plasterki banana i polewamy ubitą śmietaną. Składamy i jemy :)
(U mnie polane odrobiną syropu klonowego).

Smacznego :)



1 komentarz: