sobota, 27 lutego 2016

Domowy kebab z grillowanym kurczakiem





Kebab jako najzdrowszy fast food zawitał dzisiaj u mnie w domowym wydaniu.
Ten sposób zrobienia sytego dania sprawia , że sami możemy stworzyć ulubioną sałatkę, którą później umieścimy w placku tortilli wraz z mięsem.
Podaje zawsze z dużą ilością sosu czosnkowego, na który przepis znajdziecie ---> TUTAJ

A Wy lubicie domowe fast foody? :)




Składniki:
300ml śmietany 18%
5-6 dużych ząbków czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
 
4 wrapy
pomidor
1/2 papryki
garść rukoli
cebula
1/3 ogórka
2 ogórki kiszone

pierś z kurczaka 
3 łyzki oliwy
sól/pieprz
przyprawa gyros
bazylia i słodka papryka do smaku

 ketchup



Przygotowanie:

Śmietanę przelewamy do miseczki (czasem mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1).
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaje do śmietany. Dodaję szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam.
 Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części jak na kotlety. W miseczce łączę bazylię, paprykę, sól, pieprz, przyprawę gyros oraz oliwę. Obtaczam w panierce kurczaka i grilluje z obu stron. Kroje w cienkie plasterki po zgrillowaniu.
Warzywa drobno kroję, delikatnie solę i mieszam.
Wrapy smaruję ketchupem, wykładam 2 łyżki sałatki i polewam sosem czosnkowym. Na warzywa wykładam pokrojone mięso i jeszcze raz warzywa. Składam wrapa tak, aby warzywa z sosem nie wypadły. Zapiekam w tosterze.


Smacznego :)   


 

3 komentarze: