wtorek, 13 października 2015

Sałatka z brokułami i serem pleśniowym w sosie czosnkowym








Kilka dni temu w paczce niespodziance, którą sprezentował mi Lidl Polska znalazłam ser Bleu Village z niebieską pleśnią. Bardzo ciekawy wyrazisty smak. Dość słonawy i aromatyczny. Zdecydowanie trudno go nie rozpoznać. Jak się okazało idealnie pasuje do sałatki z mocnym smakiem czosnku i delikatnością brokuła. 

 Próbowaliście?





Składniki ( 2 duże porcje):

2 garści mixu sałatkowego z botwinką
pół papryki czerwonej
2 łyżki ziaren słonecznika i dyni
opakowanie sera bleu village
25dag brokuła
garść grzanek czosnkowych 
pieprz


300ml śmietany 18%
5-6 dużych ząbków czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru





Przygotowanie:

 
Śmietanę przelewamy do miseczki (czasem mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1).
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaje do śmietany. Dodaję szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam.
 
 
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na 8 minut do osolonej wrzącej wody. Odcedzamy i studzimy.
Sałatę wykładamy na talerzyki. Paprykę kroimy w plastry i dokładamy do sałaty razem z brokułami. Ser dzielimy na grube plastry. łączymy z sałatką, posypujemy ziarnami i grzankami. 
Polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz