Dynia, warzywo które kojarzy mi się ewidentnie z jesienią.
Ma też wiele witamin i minerałów, które cenione powinny być zarówno przez mężczyzn jak i kobiety. Obok cynku, który wzbogaca męski organizm, jej nisko kaloryczność powinna być zachętą do spożywania jej przez kobiety dbające o linię :)
Należy również pamiętać, że jest nośnikiem wielu innych cennych dla naszego organizmu witamin - B-karoten, fosfor, potas, wapń oraz witaminy z grupy B.
Pamiętajmy, oprócz walorów smakowych jedzmy dynię dla zdrowia :)
Składniki:
2kg dyni (sam miąższ)
2 marchewki
200ml mleczka kokosowego
300 ml bulionu warzywnego
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
pieprz,sól
łyżeczka curry, łyżeczka słodkiej papryki
ostra papryczka chilli (3 plasterki)
garść płatków migdałowych
masło
jogurt naturalny
Przygotowanie:
Dynię przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Drążymy i kroimy. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy do niego dynię. Dusimy na delikatnym ogniu ok 15 minut, w międzyczasie, dodając posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Łączymy z dynią i zalewamy bulionem oraz mleczkiem kokosowym.
Co jakiś czas mieszamy, dodając przyprawy. Gotujemy ok 25 minut, blendujemy.
Prażymy migdały.
Podajemy z płatkami migdałów oraz jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
świetne wydanie kremu z dyni :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! :) Z dyni właśnie krem lubię najbardziej! :)
OdpowiedzUsuń