Piękna złota jesień w pełni.
Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki.
Kruche delikatne ciasto ze słodką pianka z białek komponują się idealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu.
Składniki:
50dag maki tortowej
1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
2 łyżki śmietany
3 żółtka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 kg śliwek
2 łyżeczki cynamonu
3 białka jajek
1/3 szklanki cukru + do posypania śliwek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi.
Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem.
1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Śliwki drelujemy. Białka ubijamy. Kiedy są już sztywne dosypujemy po łyżeczce 1/3 szklanki cukru. Ubijamy białka na błyszczącą sztywna pianę.
Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika wykładamy na nią śliwki przeciętą częścią do góry, posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Pianę z białek rozprowadzamy po śliwkach.
Posypujmy startym na tarce
pozostałym ciastem kruchym.
Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz