Obiad, który w przygotowaniu nie pochłania dużo czasu?
Jest sycący, aromatyczny, podzielny i szybko znika z talerzy?
Jeżeli takie lubicie to polecam Wam takiego kurczaczka, który praktycznie sam się robi.
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
250 ml passaty pomidorowej
duża kulka mozzarelli
3 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
3-4 łyżki oliwy
po pół łyżeczki: zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka, oregano
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i dzielimy podwójne piersi na 4 części.
Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy piersi.
Dpo drugiej miseczki wlewamy passatę, którą solimy i pieprzymy. Świeżą bazylie siekamy i łączymy z sosem pomidorowym. 1/3 sosu rozprowadzamy po naczyniu żaroodpornym, wykładamy na nim kurczaka.
Mozzarellę kroimy w plastry. Na każdą część kurczaka kładziemy ser i polewamy je pozostałym sosem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 55-60 minut.
Smacznego :)
ależ one są apetyczne
OdpowiedzUsuń