czwartek, 1 października 2015

Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą pod pomidorowa pierzynką




Obiad, który w przygotowaniu nie pochłania dużo czasu?
Jest sycący, aromatyczny, podzielny i szybko znika z talerzy?
Jeżeli takie lubicie to polecam Wam takiego kurczaczka, który praktycznie sam się robi.



Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka
250 ml passaty pomidorowej
duża kulka mozzarelli
 3 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
3-4 łyżki oliwy
po pół łyżeczki: zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka, oregano
sól, pieprz 




Przygotowanie:


Kurczaka myjemy i dzielimy podwójne piersi na 4 części. 
Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy piersi.
Dpo drugiej miseczki wlewamy passatę, którą solimy i pieprzymy. Świeżą bazylie siekamy i łączymy z sosem pomidorowym. 1/3 sosu rozprowadzamy po naczyniu żaroodpornym, wykładamy na nim kurczaka.
Mozzarellę kroimy w plastry. Na każdą część kurczaka kładziemy ser i polewamy je pozostałym sosem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 55-60 minut.

Smacznego :)

1 komentarz: