Bigos to danie, którego w naszych domach nie może zabraknąć. Nie robię go często, ale za to w dużych ilościach tak by można było zawekować kilka słoiczków "na później".
Po kilku dniach u mnie zawsze następuje to "później" kiedy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się robić na szybko obiadu.
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
główka kapusty białej
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów
3-4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
25dag łopatki
duże pęto kiełbasy
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml czerwonego wytrawnego wina
duża cebula
duża łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby namaczam we wrzątku i pozostawiam pod przykryciem najlepiej na całą noc (lub minimum 2 godziny).
Kapustę kiszoną myje i wyciskam. Wkładam do dużego garnka, dorzucam liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone w paski śliwki. Zalewam wrzątkiem i gotuje na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut.
W międzyczasie siekam drobno białą kapustę i łącze ja z kiszoną. Gotuje razem do miękkości.
W drugim garnku zalewam umytą łopatkę i ją gotuję. Kiedy mięso zmięknie, odcedzam i drobno kroję.
Kiełbasę kroję w półplastry i podsmażam na patelni, dodaje posiekana drobno cebulkę.
Łopatkę i kiełbasę dodaję dodaję do kapusty. Odsączam i opłukuje grzyby. Kroimy je w plastry i łączymy z bigosem. Wlewamy wino i gotujemy nadal na małym ogniu do połączenia smakowego wszystkich składników. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, majerankiem oraz sola i pieprzem.
Gotujemy razem jeszcze około godziny na małym ogniu.
UWAGA! Bigos najlepszy jest drugiego dnia.
Smacznego :)
Z bigosem jesien i zima nie jest straszna :-)
OdpowiedzUsuńOj tak...idealny rozgrzanie :)
Usuń