Placki ziemniaczane to te, które lubię najbardziej ze wszystkich placków.
W moim domu rodzinnym królowały na stole w piątki, podawane najczęściej z cukrem na słodko.
Przepis, który dzisiaj umieszczam na blogu to alternatywa dla zwykłych/niezwykłych placków ziemniaczanych z wykorzystaniem mięsa ugotowanego np w rosole. Starte na grubych oczkach, z dodatkiem mięsa, dużej ilości cebulki i świeżej bazylii oraz polane jogurtem naturalnym są pysznym, sycącym rodzinnym obiadem.
Kto zje więcej? ;)
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków
duża cebula
udka z kurczaka ( u mnie 3 sztuki)
pęczek szczypiorku
garść listków bazylii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
mleko (ok 3/4 szklanki)
sól/pieprz
łyżeczka suszonej bazylii
jogurt naturalny
Przygotowanie:
Do dużej miski rozbijamy jajka i ubijamy z odrobina soli. Po ubiciu dodajemy na przemian mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. W ten sposób powstałą masę do placków odstawiamy.
Cebule i ziemniaki obieramy ze skórki.
Cebule siekamy drobno i delikatnie solimy. Wrzucamy do miski.
Kurczaka obieramy ze skórki (kurczak powinien być zimny, także należy go wcześniej wyjąć z zupy) i oddzielamy mięso od kości. Tym samym nożem, którym kroiliśmy cebulkę siekamy drobno kurczaka i łączymy go z cebulką.
Ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Bazylię wraz z szczypiorkiem po umyciu drobno siekamy. Bazylie i połowę szczypiorku dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Druga połowę szczypiorku łączymy z jogurtem naturalnym.
Placki łyżką wykładamy na rozgrzany olej rzepakowy na patelni. Smażymy na niedużym ogniu z obu stron do zarumienienia.
Zjadamy na ciepło z sosem jogurtowym.
Smacznego :)
Polska kuchnia! :) Lubię w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuńAle nabrałam ochoty na takie placki, pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne placki
OdpowiedzUsuń