Grzane wino lub piwo pojawia się w naszych domach, najczęściej kiedy za oknami jest brzydko, zimno i mokro.
Wspaniale ogrzewa, zapachy koją nasze zmysły i jest wspaniałym dodatkiem do miłych wieczorów z przyjaciółmi.
Należy jednak pamiętać, że piwo, czy wino, które jest podgrzewane nie może być doprowadzone do wrzątku. Idealną temperaturą dla takich alkoholi to ok 80 stopni Celsujsza.
Składniki :
butelka wina czerwonego półsłodkiego
duża pomarańcza
laska cynamonu
2 łyżki miodu
3 łyżki soku malinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta imbiru
6 -8 ziaren goździków
anyż
Przygotowanie:
Pomarańczę kroimy na plastry. Zostawiamy sobie 1-2 do udekorowania. do garnuszka wlewamy wino, dodajemy sok, miód, pomarańczę oraz przyprawy i podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Nie doprowadzając do wrzenia szybko przelewamy do glinianego lub szklanego (szkło żaroodporne) naczynia i pijemy na gorąco.
Smacznego :)
Pychota!
OdpowiedzUsuńWłaśnie na taki mam dziś ochotę :)
OdpowiedzUsuń