Z racji tego, że nie używam esencji wzbogacających smak w swojej kuchni i bazuję głównie na ziołach, postanowiłam wypróbować esencji do mięs duszonych Knorr.
Moim zaskoczeniem był fakt, że całą obiadową porcję zjadła moja Córa, która przy obiedzie, w którym występuje kasza często wybrzydza.
Sos wyszedł dość jasny i mocno aromatyczny, gęsty i w zasadzie oprócz suszonego majeranku i świeżej bazylii powstrzymałam się od dodawania przypraw.
Składniki:
50dag łopatki wieprzowej
pół szklanki czerwonej soczewicy
duża cebula
1 papryka czerwona
łyżka mąki pszennej
400ml wody
pieprz, łyżka majeranku
świeża bazylia
esencja do mięs duszonych
kasza jęczmienna
natka pietruszki
Przygotowanie:
Soczewicę wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, pozostawiając ja tak przez 30 minut.
Mięso myjemy i porcjujemy jak na bitki. Wkładamy do folii i z obu stron rozbijamy. Solimy i pieprzymy, obtaczając je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron do zarumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni.
Paprykę drobno kroimy razem z cebulką. Smażymy na patelni, na której wcześniej było przygotowywane mięso.
Soczewicę i warzywa przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut, po czym dodajemy mięso i esencję. Na małym ogniu dusimy sos przez ok 15-20 minut.
W małe miseczce rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i dodajemy powoli cały czas mieszając do mięsa, aby zagęścić sos (jeżeli tego wymaga).
Siekamy bazylię i razem z majerankiem dodajemy do sosu.
W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną według przepisu na opakowaniu i podajemy z siekaną pietruszką.
Smacznego :)
Uwielbiam takie gulasze :) wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuń