wtorek, 28 lipca 2015

"Tort" a'la gołąbki



 Już wielokrotnie pisałam Wam, że jestem fanką gołąbków.
Uwielbiam ich wersję tradycyjną, ale nie mogę się oprzeć również Zupie gołąbkowej 
oraz ich wersji zapiekanej jako "tort". 
Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe.
Spróbujcie sami kochani :)
Moi domownicy takiego tortu nie odmawiają :)



Składniki:


 nieduża główka kapusty
0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
duża cebula
czerstwa bułka
100g ryżu
ząbek czosnku
jajko
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
mleko

   


 


Przygotowanie:


Kapustę parzymy w gorącej wodzie przez ok 5 minut.
Odłączamy liście i je osuszamy.
Ryż gotujemy.
Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie podsmażamy.
Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę łączymy i wyrabiamy na gładką masę.   
Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, bazylią, oregano i ziołami.

W miseczce koncentrat pomidorowy łączymy ze szklanką zimnej przegotowanej wody. doprawiamy do smaku ziołami.

W okrągłej blaszce wykładamy liście kapusty na dno, rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy 1/3 mięsa, po czym po każdej warstwie łyżeczka wylewamy sos . Czynność powtarzamy jeszcze
dwukrotnie, kończąc kapustą i sosem.
Zapiekankę wstawiamy
do rozgrzanego
do 170 stopni piekarnika na ok 35-40 minut.


Smacznego :)


   


2 komentarze: