Nie masz pomysłu na piątkowy obiad, albo obiad dla marudzącego dziecka?
Ja zawsze w tej kwestii mam alternatywę, właśnie w postaci cukinii.
Smaczne sycące, a przy tym szybko się je robi.
Warto wiedzieć, że można je albo upiec, albo usmażyć, więc to tylko od nas zależy, którą z dwóch opcji wybierzemy.
Idealnie smakują podane z sosem czosnkowym :)
Składniki:
3 średnie cukinie
3 marchewki
2 łyżki natki pietruszki
3/4 szklanki mąki
jajko
łyżka jogurtu naturalnego
zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka
sól, pieprz
Przepis na sos czosnkowy ---> TUTAJ
Przygotowanie:
Cukinie obieramy, a marchewki skrobiemy.
Warzywa myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy umytą pietruszkę i wraz z jajkiem, mąką, przyprawami oraz jogurtem dodajemy do warzyw.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką.
Jeżeli pieczemy placuszki w piekarniku to na blachę wykładamy papier, na którym delikatnie rozcieramy oliwę. Wykładamy łyżką porcje na placki i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut.
Opcja smażenia wygląda następująco: na patelnię wylewamy odrobinę oleju rzepakowego i czekamy aż się rozgrzeje.
Kolejno wykładamy porcje na placki smażymy z obu stron.
Gdy placuszki się zarumienią wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu/
Uwielbiam takie obiadki :-)
OdpowiedzUsuńIdealny piątkowy obiad :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. :) My czekamy na dynie i placuszki z dyni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Pycha :) Lubię takie przepisy.
OdpowiedzUsuń