Już wielokrotnie pisałam Wam, że jestem fanką gołąbków.
Uwielbiam ich wersję tradycyjną, ale nie mogę się oprzeć również Zupie gołąbkowej
oraz ich wersji zapiekanej jako "tort".
Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe.
Spróbujcie sami kochani :)
Moi domownicy takiego tortu nie odmawiają :)
Składniki:
nieduża główka kapusty
0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
duża cebula
czerstwa bułka
100g ryżu
ząbek czosnku
jajko
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
mleko
Przygotowanie:
Kapustę parzymy w gorącej wodzie przez ok 5 minut.
Odłączamy liście i je osuszamy.
Ryż gotujemy.
Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie podsmażamy.
Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę łączymy i wyrabiamy na gładką masę.
Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, bazylią, oregano i ziołami.
W miseczce koncentrat pomidorowy łączymy ze szklanką zimnej przegotowanej wody. doprawiamy do smaku ziołami.
W okrągłej blaszce wykładamy liście kapusty na dno, rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy 1/3 mięsa, po czym po każdej warstwie łyżeczka wylewamy sos . Czynność powtarzamy jeszcze
dwukrotnie, kończąc kapustą i sosem.
dwukrotnie, kończąc kapustą i sosem.
Zapiekankę wstawiamy
do rozgrzanego
do 170 stopni piekarnika na ok 35-40 minut.
do rozgrzanego
do 170 stopni piekarnika na ok 35-40 minut.
Smacznego :)
jaki fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :-)
OdpowiedzUsuń