Ogórkowy sezon otwarty.
Warto wcześniej pomyśleć o ogórkach na zimę, ale lato nie może minąć bez tego konkretnego smakołyku.
Ogórki małosolne to zdecydowanie jedna z obowiązkowych pozycji na grillowym stole.
Zachęcam do ich robienia póki jeszcze są młode :)
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
woda
2 łyżki soli na litr wody
2-3 baldachy świeżego kopru
5 ząbków czosnku
3 liście chrzanu
korzeń chrzanu
dodatkowo, aby ogórki były bardziej aromatyczne:
po 3 liście porzeczki oraz wiśni
Przygotowanie:
Ogórki myję i delikatnie nacinam w trzech miejscach.
w dużym garnku wykładam liście wiśni i porzeczki, czosnek(obrany), chrzan i ogórki.
Zakrywam wszystko koprem oraz liśćmi chrzanu i zalewam wrzątkiem wymieszanym z solą ( stosunek na 1litr wody 2 łyżki soli), tak aby zakryły ogórki (większa ilość ponad ogórki jest zbędna, więc jeżeli litr to za mało to należy dodatkowo dodać wodę).
Przyduszamy ogórki czymś cięższym (u mnie talerzyk) i nakrywamy pokrywką.
Odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepsze po upływie ok 1,5 dnia :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz