I jak tu nie kochać lata za jego słodkie i soczyste plony pełne warzyw i owoców?
To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze.
Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci.
Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki.
Spróbujcie :)
Składniki (na blachę):
250 ml jogurtu naturalnego
150 ml oleju roślinnego
250 g mąki
200 g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
maliny i jagody
Kruszonka:
pół szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek cukru
60 g roztopionego masła lub margaryny
Przygotowanie:
Z racji tego, że ciasto robi się szybko, ja zaczynam od kruszonki. Roztopić masło i je ostudzić.
Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką,
tak aby powstały gródki.
Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec
ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy,
startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z
proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy
i chwilę mieszamy. Ciasto
wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
ciasto idealne na lato <3
OdpowiedzUsuńLato rulez <3
OdpowiedzUsuń