piątek, 31 lipca 2015

Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku



Jaskółki mi doniosły, że w najbliższych dniach ma zawitać do nas ponownie piękna letnia pogoda.
Skoro słońce, wysokie temperatury, wakacje i weekend to z pewnością tez brak ochoty na stanie przy garnkach w kuchni.
Alternatywnym obiadem na ten czas jest właśnie chłodnik.
Idealny na ochłodzenie, mocno warzywny i szybki do zrobienia.
Spróbujcie :)



Składniki:


1l jogurty naturalnego lub kefiru
3-4 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku + dymka
łyżeczka koperku
 sól, pieprz





 Przygotowanie:


Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w pół plastry. Szczypiorek, koper oraz dymkę drobno siekamy i delikatnie solimy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, zalewamy jogurtem, mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Nalezy pamiętać, aby jogurt lub kefir były wcześniej mocno schłodzone w lodówce.
Bardzo fajnym dodatkiem do chłodniku są ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem podawane na ciepło.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Codziennie robie chlodnik,ze wzgledu na moja chorobe noe wszystkie warzywa moge jesc, kapusta pekinska drobno krojona, rzodkiewka tarkowana,sol,maslanka,jogurt naturalny 1,5 litra i sole porzadnie

    OdpowiedzUsuń