Jaskółki mi doniosły, że w najbliższych dniach ma zawitać do nas ponownie piękna letnia pogoda.
Skoro słońce, wysokie temperatury, wakacje i weekend to z pewnością tez brak ochoty na stanie przy garnkach w kuchni.
Alternatywnym obiadem na ten czas jest właśnie chłodnik.
Idealny na ochłodzenie, mocno warzywny i szybki do zrobienia.
Spróbujcie :)
Składniki:
1l jogurty naturalnego lub kefiru
3-4 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku + dymka
łyżeczka koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w pół plastry. Szczypiorek, koper oraz dymkę drobno siekamy i delikatnie solimy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, zalewamy jogurtem, mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Nalezy pamiętać, aby jogurt lub kefir były wcześniej mocno schłodzone w lodówce.
Bardzo fajnym dodatkiem do chłodniku są ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem podawane na ciepło.
Smacznego :)
Orzeźwiająca :-)
OdpowiedzUsuńCodziennie robie chlodnik,ze wzgledu na moja chorobe noe wszystkie warzywa moge jesc, kapusta pekinska drobno krojona, rzodkiewka tarkowana,sol,maslanka,jogurt naturalny 1,5 litra i sole porzadnie
OdpowiedzUsuń