poniedziałek, 20 lipca 2015

Jagodzianki drożdżowe z kruszonką




Lato to czas kiedy na krzakach i drzewach możemy znaleźć jego owocowe skarby.
Jednym z największych leśnych skarbów obok oczywiście grzybów są jagody.
Jagody są bardzo zdrowe i smaczne.
Bardzo istotne jest to, że obniżają poziom cholesterolu oraz posiadają witaminy B, C oraz prowitaminę A.

Teraz najważniejsze!
Kto nie lubi bułeczek, ciast, deserów, czy po prostu ich samych?
Zapraszam więc dziś na smak dzieciństwa :)
Jagodzianki :)

    
 
 



Składniki :

4, 5 szklanki mąki pszennej 
1,5 szklanki letniego mleka
6 czubatych łyżek cukru
  2 jajka 
1 żółtko 
1/2 łyżeczki soli 
120 g  roztopionego masła 
  24 g świeżych drożdży
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Jagody

Kruszonka: 

pół szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek cukru
60 g roztopionego masła lub margaryny
 


 


Przygotowanie: 

Rozczynić drożdże. Umieścić je w wysokiej misce (podrobione) i zasypać cukrem do "zsikania się". W momencie kiedy drożdże będą już płynne dodać mleko i ok 6 łyżeczek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę. 
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką.
W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.  

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je ponownie i uformować, wykładając na blasze w dużych odległościach bułeczki w kształcie kuli (powinno wyjść 18 -19 sztuk).
Po raz kolejny odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Bułeczki powinny napęcznieć. 
Wziąć szklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta dołki. Wypełnić je jagodami i posmarować jajkiem. Jagody należy delikatnie posłodzić, aby nie były zbytnio kwaśne po upieczeniu. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut(ja piekę często jedynie 18 minut).

Najlepsze jeszcze na ciepło z ciepłym mlekiem lub kakaem :)


Smacznego :)






4 komentarze: