Lato to czas kiedy na krzakach i drzewach możemy znaleźć jego owocowe skarby.
Jednym z największych leśnych skarbów obok oczywiście grzybów są jagody.
Jagody są bardzo zdrowe i smaczne.
Bardzo istotne jest to, że obniżają poziom cholesterolu oraz posiadają witaminy B, C oraz prowitaminę A.
Teraz najważniejsze!
Kto nie lubi bułeczek, ciast, deserów, czy po prostu ich samych?
Zapraszam więc dziś na smak dzieciństwa :)
Jagodzianki :)
Składniki :
4, 5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki letniego mleka
6 czubatych łyżek cukru
2 jajka
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
120 g roztopionego masła
24 g świeżych drożdży
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Jagody
Kruszonka:
pół szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek cukru
60 g roztopionego masła lub margaryny
Przygotowanie:
Rozczynić
drożdże. Umieścić je w wysokiej misce (podrobione) i zasypać cukrem do
"zsikania się". W momencie kiedy drożdże będą już płynne dodać mleko i
ok 6 łyżeczek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Jajka,
sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do
momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką.
W
międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić.
Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką,
tak aby powstały gródki.
Kiedy
ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je ponownie i uformować,
wykładając na blasze w dużych odległościach bułeczki w kształcie kuli
(powinno wyjść 18 -19 sztuk).
Po raz kolejny odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Bułeczki powinny napęcznieć.
Wziąć
szklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta dołki.
Wypełnić je jagodami i
posmarować jajkiem. Jagody należy delikatnie posłodzić, aby nie były zbytnio kwaśne po upieczeniu. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego
piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut(ja piekę często jedynie 18 minut).
Najlepsze jeszcze na ciepło z ciepłym mlekiem lub kakaem :)
Smacznego :)
Uwielbiam takie jagodzianki ;) Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagodzianki
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagodzianki, a takie domowe to niebo :))
OdpowiedzUsuńJagodowe niebo <3
OdpowiedzUsuń