piątek, 13 czerwca 2014

Tarta z łososiem na szpinaku


 Łosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb.
Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany...
niebo w gębie.
Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku.

Składniki:

płat ciasta francuskiego
ok 250g wędzonego łososia
ok 400g szpinaku (u mnie mrożony)
2 ząbki czosnku
2 pomidory
sól, pieprz


Przygotowanie:

Ciasto wykładamy do formy. 
Siekamy drobno czosnek i wykładamy na rozgrzaną oliwę, aby się lekko podsmażył. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok 5 minut.
Pomidory kroimy w drobną kostkę i pod koniec duszenia dodajemy do szpinaku. 
Dusimy jeszcze ok 2 minut.
Szpinak wykładamy na ciasto.
Łososia kroimy drobno (lub kupujemy już podrobiony na sałatkę) i wykładamy na szpinak.
Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30 minut.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Uwielbiam to połączenie <3 Zmieniłabym tylko ciasto na kruche i byłabym w niebie:>

    OdpowiedzUsuń