niedziela, 22 czerwca 2014

Grillowany boczek w miodowo - pomidorowej marynacie



Sezon grillowy w pełni więc chciałam Wam Kochani przedstawić grillowany boczek w całej swej okazałości w panierce, która nie jest słodka, a delikatnie pikantna.
Uwielbiam podawany z sosem czosnkowym :)



 Składniki:

80dag chudego boczku
3 duże łyżki ketchupu pikantnego
3 duże łyżki oliwy
duża łyżka miodu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz 
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
majeranek
ostra papryka

Przygotowanie:

Boczek pokroić w plastry ok 4-5mm grubości(zostawić skórkę).
W miseczce wymieszać ketchup, oliwę i miód. Dodać przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek (można tez drobno pokroić). Wymieszać dokładnie.
Boczek włożyć do miski i obtoczyć w panierce.
Wstawic pod przykryciem do lodówki na 1-2 godziny.
  Grillować do zarumienienia.

Smacznego :)


A tak wygląda prosto przed zjedzeniem :)

 



1 komentarz:

  1. Grillowany boczek najlepszy jaki jadłem. Dlatego do przygotowania wybieram nie najchudszy boczek, do tego nacieram marynatą z ketchupu pikantnego Gomaru (tylko ten bo ma dużo pomidorów w 100g produktu), świeżym tymiankiem i lubczykiem (to podstawa), a następnie na ruszt i długi okres oczekiwania na konkretny i smaczny plaster boczku :)

    OdpowiedzUsuń