Przywiozłam ten przepis spod Żywca kilka lat temu.
Zawsze wychodzi smaczna, czy z młodej kapusty, czy też nie.
Polecam przede wszystkim osobom, które nie mają nawet godziny na zrobienie obiadu :)
Dzisiejsza propozycja to gorący sycący obiad w 30 minut.
Pyszne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia :)
Składniki:
główka kapusty (u mnie młoda)
kiełbasa (najlepiej podwędzana wiejska i aromatyczna)
2 cebule duże
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (im więcej tym bardziej wyrazisty pomidorowy smak)
2 szklanki bulionu
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
majeranek i bazylia
Przygotowanie:
Kapustę siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie. W międzyczasie kroimy w plasterki kiełbasę i w piórka cebulę. Kiełbasę smażymy do lekkiej zmiany koloru. W tym czasie dokładamy cebulę i dusimy ok 3 minut.
Kapusta dość szybko pod przykryciem zmięknie (jeżeli kapusta nie jest młoda, to lepiej aby była trochę twardsza). Kiełbasę i cebule odcedzamy z tłuszczu i dodajemy do kapusty. \
Zaprawiamy koncentratem i przyprawiamy. Dusimy razem jeszcze kilka minut.
Im bardziej gorące, tym lepsze :)
Smacznego :)
rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie na drugi dzień będzie jeszcze lepsze! :D
OdpowiedzUsuńJa tez zawsze robię cały garnek, żeby następnego dnia dojadać :P
Usuń