Przyszedł czas na to co nas cieszy najbardziej o tej porze roku.
Nie mówię wcale o słońcu, a chodzi mi o świeże warzywa prosto z ogródka :)
Składniki:
świeża botwinka
2 marchewki
natka pietruszki
świeży koperek
2 łyżki śmietany
ziele angielskie
liśc laurowy
świeży seler
pęczek świeżych liści lubczyku
sól, pieprz
szczypta kwasku cytrynowego
4 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Łodyżki drobno pokroić i zagotować razem z buraczkami do miękkości w bulionie, razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucić lubczyk i seler.
Pokroić marchewkę i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną dodać kwasek cytrynowy, sól i pieprz. Zaprawić śmietaną i opruszyć pietruszką i koperkiem.
Uwielbiam podawane z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego :)
Uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany może być jogurt? :)
Pozdrawiam serdecznie. Muszę w końcu znaleźć chwilę i zapoznać się z każdym Twoim przepisem.
Pewnie :) Z jogurtem naturalnym będzie bardziej light, ale mojej córeczce w takiej wersji zawsze smakuje :)
Usuń