wtorek, 5 maja 2015

Domowy kebab z grillowanym kurczakiem w picie



Smak kebaba w dzisiejszych czasach zna większość z nas.
Osobiście uważam, że to "najlepszy fast food" ;)
Uważam też, że super wersją kebaba jest jej domowy odpowiednik.
Chlebek pita mozna upiec szybko samemu i a mięso zgrillować.
Smak może nie dosłownie taki sam, ale ile jest kebabów tyle smaków róznych.
Warto eksperymentować, a z pewnością znajdziemy coś co jest dla nas najlepsze :)


Składniki:

0,5kg mąki pszennej
5 łyżek oliwy
niepełna łyżeczka drożdży w proszku (instant)
1,5 szklanki przegotowanej wody 


ketchup
400ml śmietany 18%
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, cukier


duża czerwona cebula
2 pomidory
duża czerwona papryka
miks sałat (4 garści)
pół zielonego ogórka
przyprawa do kebaba


opcjonalnie żółty ser




Przygotowanie:


Do mąki wsypujemy drożdże + szczyptę soli i stopniowo dodając wodę z oliwą wyrabiamy ciasto ( ja robię to ręką). Pulchne ciasto wkładam do nasmarowanej oliwą dużej miski, przykrywam ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 
Po upływie godziny dzielimy ciasto na części (powinno wyjść ok 10-12 porcji) i formujemy w nieduże kulki. Wykładamy je na blat oprószony mąką i przykrywamy ściereczką na kolejną godzinę.

Następnym etapem jest uformowanie ostatecznych chlebków. Każda kulkę z osobna rozwałkowujemy na cienki placek o grubości ok 4-5mm i wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika na ok 15 minut (ciasto powinno samo się rozdzielić, a jeżeli nie to delikatnie je nacinamy).
Ważna informacja! Jeżeli chcemy zachować świeżość chlebków na kolejne dni musimy je szczelnie zawinąć w folie aluminiową, aby nie zczerstwiały.

Przepis na smaczny sos czosnkowy prezentowałam Wam ---> TUTAJ
Potrzebne są jedynie śmietana, cukier, sól oraz pieprz. 

Kurczaka kroję na drobne kawałki, posypuję przyprawą do kebaba i grilluję z obu stron.
Umytą sałatę wkładam do miski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki.
Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem.

Do upieczonej pity nakładamy na przemian sos, ketchup oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty ser to również go ścieramy na tarce i dołączamy do kebaba).
Możemy jeść w ciepłej picie z zimnymi warzywami i ciepłym kurczakiem, lub wstawić je kebab na 1,5 minuty do piekarnika.

Pycha :)



4 komentarze: