Kończy się niestety sezon na szparagi, więc postanowiłam jeszcze go wykorzystać.
Bardzo lubię curry, więc urozmaiciłam go smakiem białych szparagów.
Smak niezwykle oryginalny.
Ujmujący.
Polecam :)
Składniki :
pierś z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta)
pęczek białych szparagów
20dag szpinaku
puszka mleka kokosowego (400ml)
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
papryka czerwona ostra ( w proszku)
natka pietruszki
oliwa
Przygotowanie:
Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy do miękkości. Szparagi obieramy i kroimy na nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut.
Po tym czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :)
Zdecydowanie moje smaki :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie, chętnie skorzystam :)
Usuńfajna propozycja kurczaka, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń