poniedziałek, 9 czerwca 2014

Pieczeń z kurczaka, nadziewana szpinakiem w cieście francuskim



W moim domu szpinak jest lubiany przez wszystkich, w dowolnej jego postaci. 
Postanowiłam urozmaicić smak szpinaku dodatkiem pieczonej piersi kurczaka.
Idealne na obiad :)



Składniki:

Dwie duże piersi z kurczaka
ok 400g szpinaku (może być mrożony)
opakowanie sera feta
pomidor
płat ciasta francuskiego
sól, pieprz, papryka ostra
3 ząbki czosnku
oliwa
bazylia, oregano


Przygotowanie:

Czosnek obieramy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy czosnek (nie może się przypalić). Dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Pomidor myjemy i kroimy w kosteczkę, po czym dorzucamy do szpinaku. Przyprawiamy pieprzem i dodajemy połamany ser feta (nie musimy solić, ponieważ ser jest słony).
Piersi z kurczaka myjemy. Jedną część delikatnie smarujemy oliwą i bazylią z oregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany szpinak. Delikatnie zwijamy kurczaka oraz ciasto francuskie (zlepiamy). Przewracamy na drugą stronę (na papierze do pieczenia) tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Górę możemy posmarować jajkiem. 
Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku (termoobieg) przez ok 35-40 minut. 
Idealnie smakuje z wiosennymi surówkami. 

Smacznego :)









1 komentarz: