środa, 9 września 2015

Papryka nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą



Pieczona papryka wzbudza we mnie pozytywne emocje. To z pewnością ten jej nieprzeciętny aromat po wyjęciu z piekarnika lub po prostu fakt, że bardzo ja lubię.
Paprykę zazwyczaj faszeruję mięsem, ale zdarzają się takie dni, że wypełnienia jest zdecydowanie bezmięsne.

 Składniki:

4 duże czerwone papryki
500g szpinaku baby
2-3 ząbki czosnku
100g pomidorów suszonych
ok 20dag mozzarelli w wiórkach  
oliwa
sól, pieprz 
masło 
 
 


Przygotowanie:


Paprykę przekrajamy na pół, drelujemy i myjemy. Po osuszeniu z zewnętrznej strony pędzelkiem smarujemy ją oliwą. W środku delikatnie solimy i wstawiamy na 15-20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
W międzyczasie myjemy i osuszamy szpinak. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy go na rozgrzana patelnie (na maśle) i smażymy ok minuty. Po upływie tego czasu do czosnku dodajemy szpinak i od czasu do czasu mieszamy. Pomidory kroimy w paski i również łączymy ze szpinakiem. Paprykę wykładamy i przed wyłożeniem szpinaku doprawiamy go do smaku.
Na dno papryki wysypujemy trochę mozzarelli, przykrywamy warstwą szpinaku i ponawiamy działanie tak aby na górze znalazła się warstwa sera.
Paprykę ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę pieczenia do 170 stopni.
Pieczemy przed podaniem ok 10 minut.

Smacznego :)  


2 komentarze:

  1. Fajne nadzienie. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015, dziś już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń