piątek, 27 czerwca 2014

Świeża Botwinka



 Przyszedł czas na to co nas cieszy najbardziej o tej porze roku.
Nie mówię wcale o słońcu, a chodzi mi o świeże warzywa prosto z ogródka :)


Składniki:

świeża botwinka
2 marchewki
natka pietruszki
świeży koperek
2 łyżki śmietany
ziele angielskie
liśc laurowy
świeży seler
pęczek świeżych liści lubczyku
sól, pieprz
szczypta kwasku cytrynowego
4 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Łodyżki drobno pokroić i zagotować razem z buraczkami do miękkości w bulionie, razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucić lubczyk i seler.
Pokroić marchewkę i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną dodać kwasek cytrynowy, sól i pieprz. Zaprawić śmietaną i opruszyć pietruszką i koperkiem.
Uwielbiam podawane z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Uwielbiam!!
    Czy zamiast śmietany może być jogurt? :)

    Pozdrawiam serdecznie. Muszę w końcu znaleźć chwilę i zapoznać się z każdym Twoim przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) Z jogurtem naturalnym będzie bardziej light, ale mojej córeczce w takiej wersji zawsze smakuje :)

      Usuń