wtorek, 31 października 2017

Muffiny dyniowe




Przedstawiam Wam dzisiaj straaaaaaaasznie smaczne babeczki dyniowe, które wcale nie muszą mieć takich potwornych minek. Dyniowe babeczki są wilgotne w środku, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu . Spróbujcie :)






 Składniki:

225 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
120 ml mleka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki masy dyniowej (przepis TUTAJ)
2 duże jajka
70 ml oleju rzepakowego




 



Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do niewielkiej miseczki i mieszamy.
 Wszystkie mokre składniki oraz cukier umieszczamy w większej miseczce i roztrzepujemy rózgą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko łączymy je rózgą, tak aby nie napowietrzyć ciasta. 
Foremki delikatnie smarujemy olejem i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4).
Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (grzanie góra dół).

Smacznego :) 




2 komentarze: