Przedstawiam Wam dzisiaj straaaaaaaasznie smaczne babeczki dyniowe, które wcale nie muszą mieć takich potwornych minek. Dyniowe babeczki są wilgotne w środku, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu . Spróbujcie :)
Składniki:
225 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cynamonu
120 ml mleka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki masy dyniowej (przepis TUTAJ)
2 duże jajka
2 duże jajka
70 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do niewielkiej miseczki i mieszamy.
Wszystkie mokre składniki oraz cukier umieszczamy w większej miseczce i roztrzepujemy rózgą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko łączymy je rózgą, tak aby nie napowietrzyć ciasta.
Foremki delikatnie smarujemy olejem i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4).
Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (grzanie góra dół).
Smacznego :)
bajeczne te "Dyniaki" :D
OdpowiedzUsuńale śmieszne :D
OdpowiedzUsuń