wtorek, 24 października 2017

Gęsta zupa z czerwonej soczewicy




Jesień uwielbiam wraz z jej barwami na drzewach, nie lubię jednak słoty, zimna i wiatru, które wraz z nią przychodzą. Od dawna wiadomo, że ratować się możemy aromatycznymi i sycącymi zupami, które w te chłodne jesienne wieczory będą nas rozgrzewać. Zupą, która swoim kolorem dodaje jeszcze więcej rumieńców jesieni z pewnością jest  ta z soczewicy.
Spróbujcie :)






Składniki:

250g czerwonej soczewicy
3 marchewki
3 duże ziemniaki
duża cebula
pierś z kurczaka
łodyżka selera naciowego
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 
ok 2 l bulionu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól/ pieprz





Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i wkładamy do garnka  wraz z selerem, liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 minut. Cebule drobno siekamy w kostkę, szklimy na masełku i dorzucamy do bulionu. Marchew i ziemniaki obieramy. Kroimy marchew w plastry, ziemniaki w kostkę i dorzucamy do wywaru. Gotujemy kolejne 10-15 minut.
Po tym czasie wsypujemy soczewicę i pod przykryciem gotujemy 15 minut. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym,, solą i pieprzem.
W czasie kiedy całość jeszcze powoli się gotuje, wyjmujemy kurczaka i dzielimy go na drobne kawałki, które ponownie wkładamy do zupy. 
Podajemy gorącą.

Smacznego :) 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz