piątek, 20 października 2017

Pasta z makreli z białym serem




Pasta z makreli towarzyszy mi od dzieciństwa, zawsze jednak jej podstawą była ryba i cebulka. Prostą i pyszna pastę urozmaiciłam dodatkiem białego sera, który sprawił, że pasta jest bardziej kremowa i zdecydowanie bardziej smakuje dzieciom :)
Spróbujcie :)






Składniki:

1 średnia wędzona makrela
kostka białego sera półtłustego (250g)
1 cebula
sól i pieprz






Przygotowanie:

Cebulkę drobno siekamy w kostkę i mieszamy w miseczce z serem (rozdrabniamy ser widelcem). Skórę z makreli zdejmujemy i oddzielamy rybę od ości. Wkładamy całość do sera i cebuli i dokładnie mieszamy widelcem. Oprószamy świeżo zmielonym i pieprzem i ewentualnie solą (według mnie sól jest zbędna ponieważ wędzona ryba jest dostatecznie słona). 
Pastę wykładamy na kanapki :)

Smacznego :)




   

2 komentarze:

  1. To nie jest pasta a sałatka. Pastę się miksuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Henryko bardzo szanuje Pani zdanie jednak u mnie w domu od maleńkiego mówiło się na to "pasta" i nazewnictwa ze względów poprawności zmieniać nie będę :)To tak jak ze starymi przepisami, toleruje się je takimi jakie są i kocha się je za to jeszcze bardziej. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń