piątek, 27 października 2017

Puree (mus) z dyni





Jesienią jednym z często powtarzających się składników w kuchni jest
dynia. Zrobienie z niej musu lub tak zwanego puree jest podstawą wielu  smakołyków, które pojawiają się na naszych stołach.






Składniki:

duża dynia






Przygotowanie:

Aby przygotować puree z dyni potrzebny jest nam tylko jeden składnik. Główny składnik, jakim jest dynia. Myjemy ją wodą i osuszamy. Wydrążamy środek z nasionami. Kroimy na mniejsze kawałki (pozostawiamy w skórce). Wykładamy na blachę wyścielona papierem do pieczenia i pieczemy w 230 stopniach przez 30 minut lub w 180 stopniach przez około godzinę. Po upieczeniu, studzimy dynię. Wybieramy miąższ do dużej miski i miksujemy na gładka masę. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Smacznego :)




 
 

1 komentarz:

  1. można tez takie puree zapasteryzować lub zamrozić :)

    OdpowiedzUsuń