wtorek, 17 października 2017

Pieczony dorsz z paprykową salsą





Jedna z moich ulubionych ryb idealnie wpasowuje się w świąteczny nastrój i w połączeniu z pyszną paprykową salsą, pasuje do stołu wypełnionego po brzegi pysznościami.






Składniki:

300g polędwicy z dorsza (2 porcje)
2 plastry cytryny
sól + pieprz
łyżka masła

czerwona papryka
pomidor
1/2 cebuli
łyżeczka oliwy
łyżeczka natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny






Przygotowanie:

Polędwice solimy i pieprzymy z obu stron. Wykładamy je na folii z masłem i plasterkiem cytryny.
Szczenie zakrywamy rybę i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
W tym czasie podpiekamy również paprykę.
Po przestudzeniu kroimy w kostkę paprykę, pomidora oraz cebulę. Mieszamy z natką pietruszki, sokiem z cytryny oraz oliwą. Przyprawiamy do smaku.
Podajemy razem z rybą.

Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz