Ciast nigdy za wiele, więc tematu babek nie zamykam.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach unoszący się z kuchennego piekarnika. Tym razem na przemian zapach kawy i kakao.
Babka latte to bardzo proste ciasto. Zbita, nie sucha w środku, sycąca i niezwykle fotogeniczna, stworzy z filiżanką kawy idealny duet :)
Składniki ( wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
250 g miękkiego masła (można użyć margaryny, ale z masłem babka jest
delikatniejsza)
delikatniejsza)
2 czubate szklanki mąki pszennej
4 duże jaja
3/4 szklanki drobnego cukru
ekstrakt waniliowy
75ml mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki naturalnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Babkę pieczemy w keksówce, którą przed przygotowaniem ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół).
Masło dokładnie miksujemy z cukrem, aby powstała gładka puszysta masa maślana (możemy dodać szczyptę soli). Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. W osobnej miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę i mleko na przemian dodajemy do ubitej masy, miksując na niskich obrotach, dodając zapach waniliowy.
W momencie kiedy wszystkie składniki będą tworzyły gładka masę, dzielimy ja na trzy w miarę równe części (przekładamy do osobnych miseczek).
Kakao dodajemy do jednej, miksujemy. Kawę dodajemy do drugiej i również miksujemy.
Ciasto kakaowe wykładamy wzdłuż wyłożonej papierem keksówki łyżką (nie rozsmarowujemy ciasta). Taki sam zabieg wykonujemy z masą kawową i na końcu z masą waniliową.
Ciasto wkłądamy na ok 50 - 60 minut do rozgrzanego piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy. Ciasto długo zachowuje świeżość jeżeli dobrze je przechowujemy.
Smacznego :)
pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńHmm, wspaniale
OdpowiedzUsuń