Leniwie pozostaję kurczowo przy dyni, która powoli oddaje swoje miejsce piernikom. Zanim jednak przejdziemy do tego tematu leniwie poczęstuję Was leniwymi. Oczywiście dyniowymi :)
Składniki:
0,5kg białego sera
1/2 szklanki musu z dyni (Przepis TUTAJ)
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej (może się zdarzyć, że w zależności od wielkości jajek trzeba będzie dodać więcej mąki)
bułka tarta
cukier
masło
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy ręcznie. Kiedy ciasto będzie jednolite wałkujemy ręcznie rolke i przecinamy w romby. Kluski wrzucamy do osolonej wrzącej wody.
Po wypłynięciu klusek na wierzch wody gotujemy je przez około 2 minuty.
Odcedzamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i 2-3 łyżeczki cukru
W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluseczki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz