Niedziela, październikowe słońce przedziera się przez ciemne deszczowe chmury. Przychodzi czas kiedy mam ochotę na pyszną i pachnącą kawę do ciasta bez wychodzenia z domu.
Jest na to dyniowa rada!
Pumpkin Spice Latte z mega cynamonowo- korzennymi podstawami i delikatnym dyniowym musem :)
Składniki:
1/2 filiżanki ulubionej gorącej kawy (1/4 szklanki)
100g dyni
1/2 szklanki mleka
cynamon + przyprawy korzenne (u mnie zmielone goździki, anyż i gałka muszkatołowa )
szczypta cukru waniliowego
bita śmietana do podania
Przygotowanie:
Kroimy na pół dynię i wstawiamy ją do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 15 minut. Wybieramy łyżką potrzebny miąższ (pozostałą część dyni możemy wykorzystać np. do zupy) i wkładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy dynię mlekiem i dosypujemy przypraw. Miksujemy. Przelewamy mus do szklanki i zalewamy gorącą zaparzoną kawą (słodzimy według uznania). Całość dekorujemy ubitą śmietaną i posypujemy cynamonem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz