niedziela, 8 października 2017

Pumpkin Spice Latte, czyli Kawa z musem dyniowym




Niedziela, październikowe słońce przedziera się przez ciemne deszczowe chmury. Przychodzi czas kiedy mam ochotę na pyszną i pachnącą kawę do ciasta bez wychodzenia z domu.
Jest na to dyniowa rada! 
Pumpkin Spice Latte z mega cynamonowo- korzennymi podstawami i delikatnym dyniowym musem :)






Składniki:

 1/2 filiżanki ulubionej gorącej kawy (1/4 szklanki)
100g dyni
1/2 szklanki mleka
cynamon + przyprawy korzenne (u mnie zmielone goździki, anyż i gałka muszkatołowa )
 szczypta cukru waniliowego
bita śmietana do podania 
  


 



Przygotowanie:

Kroimy na pół dynię i wstawiamydo rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 15 minut. Wybieramy łyżką potrzebny miąższ (pozostałą część dyni możemy wykorzystać np. do zupy) i wkładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy dynię mlekiem i dosypujemy przypraw. Miksujemy. Przelewamy mus do szklanki i zalewamy gorącą zaparzoną kawą (słodzimy według uznania). Całość dekorujemy ubitą śmietaną i posypujemy cynamonem :)

Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz