Nuggetsy, inaczej nazywane kęskami z kurczaka podawane z różnymi sosami to pyszna przekąska na każdą imprezę, ale również, jako mięsny dodatek do obiadu. Rozchwytywane na spotkaniach ze znajomymi zawsze w pierwszej kolejności ;)
Płatki owsiane po przygotowaniu z maślanką miękną i tworzą smaczną skorupkę dla kurczaka.
Spróbujcie :)
Składniki:
0,7 kg piersi z kurczaka
200ml maślanki naturalnej
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
sól, pieprz (do smaku)
pęczek świeżej bazylii
po łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie:
Maślankę, przyprawy, posiekaną bazylię oraz mąkę i płatki owsiane mieszamy łyżką do powstania gładkiej gęstej masy. Pozostawiamy ją na 5 minut, aby płatki owsiane zmiękły. W tym czasie kurczaka kroimy w dość grube kawałki. Mieszamy mięso z masą i pozostawiamy na kolejne 10 minut. Rozgrzewamy olej tak, aby przykrywały większość kawałka kurczaka. Po zarumienieniu z jednej strony przewracamy je na
drugą (smażymy kęski po około 2 minuty z każdej strony).
drugą (smażymy kęski po około 2 minuty z każdej strony).
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z ulubionymi sosami ( u mnie zdecydowanie czosnkowy).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz