wtorek, 14 czerwca 2016

Pulpety z indyka i kaszy jaglanej w sosie śmietanowo-koperkowym





Kasza jaglana jest uważana za najzdrowszą z kasz dostępnych na naszym rynku.
W ciągu ostatnich lat z tej niedocenianej stała się bardzo popularna przede wszystkim ze względu na zdrowe właściwości oraz niewielka kaloryczność.
Jej ogromna zaleta jest to, że możemy ją podawać zarówno jako składnik deserów, zup, a także dań typowo obiadowych.
Dzisiaj w połączeniu z mięsem  zmielonym z piersi z indyka stanowi jeden ze składników delikatnych pulpetów w sosie śmietanowo-koperkowym.
Uwaga! Dzieci chętnie się skuszą ;)
Spróbujcie :)








Składniki:
 
 
 0,5kg piersi z indyka
100g kaszy jaglanej
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
cebula
1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
1 jajko
po 1/2 łyżeczki czubrycy, ziół prowansalskich i bazylii
sól.pieprz
mąka ( do obtaczania)

400ml śmietany 18%
pęczek świeżego lub mrożonego koperku
1/2 szklanki wody (może być więcej)
kostka serka topionego
3-4 listki bazylii+1/2 łyżeczki suszonej
sól,pieprz
szczypta cukru











Przygotowanie:
 
 
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Mięso mielimy (możemy też poprosić o zmielenie mięsa w sklepie). 
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy.
Indyka, kaszę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz przyprawy mieszamy dokładnie. Formujemy kulki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju po ok 2 minuty z każdej strony.

Do garnuszka wlewamy śmietanę, wodę i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy serek i go rozpuszczamy. Kiedy sos będzie kremowy dosypujemy do niego posiekany koperek i bazylię.
Przygotowane wcześniej pulpeciki wkładamy delikatnie do sosu i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 
Smacznego :) 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz