Tatara polubiłam za pierwszym kęsem.Idealnym połączeniem dla mięsa, które w nim będzie wiodło prym są dodatki. Wędzony łosoś, który gra główną rolę w tym daniu idealnie komponuje się z warzywno-owocowymi dodatkami. Smak dopełnia ryż jaśminowy, który fantastycznie współgra z rybami, ale również z sałatkami.
Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy to akcja, w której możemy pokazać w jak wielu daniach ryż może być wykorzystywany i w tradycyjny i w mniej standardowy sposób. A Wy? Lubicie ZaRYŻykować?
:)
Składniki:
120g wędzonego łososia
saszetka ryżu jaśminowego Uncle Bens
1/2 dojrzałego mango
średniej wielkości burak
50g malin
grubo zmielony pieprz
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
1/2 czerwonej cebuli
pęczek świeżej bazylii
rukola (do podania)
Przygotowanie:
Buraka szorujemy dokładnie i nie obierając ze skórki wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i drobno siekamy.
Ryż jaśminowy gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut.
Łososia i cebulę oraz bazylię kroimy w drobną kosteczkę i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz zmielonym pieprzem. 1/2 utworzonej masy wykładamy do naczynia.
Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby.
Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara.
Maliny wraz z pozostałą częścią manga rozdrabniamy łyżką i wykładamy na tatara. Ozdabiamy bazylią.
Pyszne jako przystawka oraz główne danie.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie :-) i jwst prosty do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńsuper <3
OdpowiedzUsuńWygląda super! ciekawe połączenie malin z rybą na pewno smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń