środa, 25 maja 2016

Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango






Tatara polubiłam za pierwszym kęsem.Idealnym połączeniem dla mięsa, które w nim będzie wiodło prym są dodatki. Wędzony łosoś, który gra główną rolę w tym daniu idealnie komponuje się z warzywno-owocowymi dodatkami. Smak dopełnia ryż jaśminowy, który fantastycznie współgra z rybami, ale również z sałatkami.
Dogadamy się w kuchni? ZaRYŻykujmy    to akcja, w której możemy pokazać w jak wielu daniach ryż może być wykorzystywany i w tradycyjny i w mniej standardowy sposób. A Wy? Lubicie ZaRYŻykować? 
 :)









Składniki:


120g wędzonego łososia 
saszetka ryżu jaśminowego Uncle Bens 
1/2 dojrzałego mango 
średniej wielkości burak
50g malin
grubo zmielony pieprz
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
1/2 czerwonej cebuli
pęczek świeżej bazylii

rukola (do podania)
 







Przygotowanie:

Buraka szorujemy dokładnie i nie obierając ze skórki wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i drobno siekamy.

Ryż jaśminowy gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut.

Łososia i cebulę oraz bazylię kroimy w drobną kosteczkę i doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz zmielonym pieprzem. 1/2  utworzonej masy wykładamy do naczynia.

Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby.

Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara.

 Maliny wraz z pozostałą częścią manga rozdrabniamy łyżką i wykładamy na tatara. Ozdabiamy bazylią.
Pyszne jako przystawka oraz główne danie.

Smacznego :)



 
 
 


3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :-) i jwst prosty do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! ciekawe połączenie malin z rybą na pewno smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń