wtorek, 7 czerwca 2016

Zupa krem z białych szparagów




 

Sezon szparagowy powoli dobiega końca, więc pozostały nam ostatnie chwile aby się nimi nacieszyć. Większość najbardziej przepada za tymi zielonymi. Warto jednak poznać również walory smakowe białej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :)
Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :)
Spróbujcie :)








Składniki:


2 pęczki białych szparagów
2 duże marchewki
3 listki bazylii
3 szklanki bulionu (w moim przypadku był to rosół z obiadu)
150 ml śmietanki 30%
pieprz, sól








Przygotowanie:


 Szparagi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Tak samo postępujemy z marchewką. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem.Siekamy listki bazylii i wrzucamy do warzyw. Całość blendujemy doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.
Można podawać z czosnkowymi grzankami lub bagietką :)

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz