niedziela, 27 września 2015

Sałatka ananasowa z kurczakiem i pietruszką


Kiedy masz ochotę coś przekąsić, ale nie wiesz czy chcesz aby to było słodkie czy może wytrawne, czemu nie połączyć tych dwóch smaków.
Zdecydowanie ta sałatka to jedna z moich ulubionych.
Łączmy smaki :)


Składniki:

Puszka ananasa
podwójna pierś  z kurczaka
pęczek natki pietruszki
duża czerwona cebula
2-3 łyżki śmietany 
pieprz, sól
przyprawa do kurczaka 
 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Smażymy na oleju rzepakowym, posypując przyprawą do kurczaka z każdej strony. 
Ananasa wyjmujemy z puszki, odsączamy. Kroimy na ósemki. Po przestudzeniu kurczaka, wkładamy go razem z ananasem do miseczki.
 Cebulę obieramy i kroimy w plastry (przecinamy na pół), a pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze śmietaną i doprawiamy do smaku.

Smacznego :)

 


sobota, 26 września 2015

Kotlety mielone nadziane pieczarkami



Kilka dni temu zamieściłam na blogu przepis na buraczki do obiadu, które znajdziecie TUTAJ .
Cieszą się one sporym zainteresowaniem, więc zapewne kotlety do tych buraczków będą miłym dla podniebienia dodatkiem. 
Jeżeli lubicie kotlety mielone to te nadziane  mogą Wam również posmakować. 
 Zapraszam :)
 


Składniki:

1kg mięsa mielonego z łopatki
2 cebule
25dag pieczarek
duże jajko
czerstwa bułka
mleko
sól, pieprz
bazylia
przyprawa do mięsa mielonego
natka pietruszki
olej rzepakowy

 



Przygotowanie:


Mięso, jajko i przyprawy wykładamy do miski.
Bułkę moczymy w mleku, wyciskamy i dodajemy do mięsa. 
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę lekko solimy i dusimy na patelni. Połowę dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy. 
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy z pozostałą cebulką. Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Mięso dzielimy na porcje, które rozpłaszczamy w dłoni. Nadziewamy je łyżką pieczarek i formujemy kotlety, tak aby pieczarki pozostały w środku.

Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Smażymy z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie buraczki i ryż z curry).

Smacznego :) 
 



wtorek, 22 września 2015

Buraczki na ciepło do obiadu


 Kotletów mielonych nie wyobrażam sobie bez jednej z dwóch rzeczy - buraczków podawanych na ciepło lub bez mizerii.
Z racji chłodniejszych dni buraczki wydaja się opcja zdecydowanie bardziej rozgrzewająca nasze podniebienia.
Lubicie?


Składniki:

1 kg buraczków
szczypta cukru
szczypta kwasku cytrynowego
sól, pieprz
łyżka masła



Przygotowanie:

Buraczki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Blendujemy, dodajemy szczyptę kwasku, aby kolor zachowały. Doprawiamy do smaku. Wstawiamy na mały ogień i łączymy z masłem cały czas mieszając.
Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego :) 

 

poniedziałek, 21 września 2015

Szarlotka z plastrami jabłek i cynamonem



Kiedy wita nas jesień, a na drzewach pojawiają się wielobarwne liście, dzień robi się krótszy, a my lubimy siadac z kubkiem gorącej herbaty w dłoniach to czas na specjały tej pory roku.
Jesień nie byłaby sobą, gdyby nie przyniosła zbiorów pachnących owoców w tym jabłek.
Z racji tego, że szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i mięknę przy zapachu cynamonu...Was też spróbuję nią zarazić :)




Składniki:

50dag maki tortowej
1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
2 łyżki śmietany
2 żółtka 
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 herbatniki

2 kg jabłek
2-3 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
16g cukru waniliowego

 



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi.
Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem.
1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. 
Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w talarki ( przekrajamy w ćwiartki i kroimy w cieńsze plastry). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy.

Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika posypujemy ja pokruszonymi herbatnikami i wykładamy na nią jabłka. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym.
Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach.

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)



niedziela, 20 września 2015

Biszkoptowe Kokosanki


 Jak umilić sobie niedzielne popołudnie?
Najlepszym na to sposobem jest filiżanka herbaty/kawy i małe co nie co ;)
To małe co nie co powinno koniecznie być słodkie, podzielne i każdemu musi smakować.
To co?
KOKOSANKI :)


Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mleka 

wiórki kokosowe

 



Przygotowanie:

W miseczce ubijamy białka na sztywną piane z odrobiną soli. Po łyżce stopniowo dosypujemy cukier, a później pojedynczo żółtka.
Przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia delikatnie dodajemy do ubitej masy i mieszamy drewnianą łyżką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut ( sprawdzamy patyczkiem).
Biszkopt studzimy i tniemy na kwadraty.

Margarynę rozpuszczamy w rondelku dodając do niej mleko. Nie dopuszczając do wrzenia  dosypujemy cukier   oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i odstawiamy do przestudzenia delikatnego. 
Przygotowane biszkopty dokładnie z każdej strony maczamy w masie kakaowej i obtaczamy wiórkami kokosowymi.

 Smacznego :)