wtorek, 20 października 2015

Placki ziemniaczane z kurczakiem i bazylią z sosem z jogurtu naturalnego



Placki ziemniaczane to te, które lubię najbardziej ze wszystkich placków.
W moim domu rodzinnym królowały na stole w piątki, podawane najczęściej z cukrem na słodko.
Przepis, który dzisiaj umieszczam na blogu to alternatywa dla zwykłych/niezwykłych placków ziemniaczanych z wykorzystaniem mięsa ugotowanego np w rosole. Starte na grubych oczkach, z dodatkiem mięsa, dużej ilości cebulki i świeżej bazylii oraz polane jogurtem naturalnym są pysznym, sycącym rodzinnym obiadem.
Kto zje więcej? ;)



Składniki:

5-6 dużych ziemniaków
duża cebula
udka z kurczaka ( u mnie 3 sztuki)
pęczek szczypiorku
garść listków bazylii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
mleko (ok 3/4 szklanki)
sól/pieprz
łyżeczka suszonej bazylii

jogurt naturalny





Przygotowanie:

Do dużej miski rozbijamy jajka i ubijamy z odrobina soli. Po ubiciu dodajemy na przemian mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. W ten sposób powstałą masę do placków odstawiamy.
Cebule i ziemniaki obieramy ze skórki. 
Cebule siekamy drobno i delikatnie solimy. Wrzucamy do miski.
Kurczaka obieramy ze skórki (kurczak powinien być zimny, także należy go wcześniej wyjąć z zupy) i oddzielamy mięso od kości. Tym samym nożem, którym kroiliśmy cebulkę siekamy drobno kurczaka i łączymy go z cebulką. 
Ziemniaki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Bazylię wraz z szczypiorkiem po umyciu drobno siekamy. Bazylie i połowę szczypiorku dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Druga połowę szczypiorku łączymy z jogurtem naturalnym.

Placki łyżką wykładamy na rozgrzany olej rzepakowy na patelni. Smażymy na niedużym ogniu z obu stron do zarumienienia.
Zjadamy na ciepło z sosem jogurtowym.

Smacznego :)

3 komentarze: